Nieuws en blog

20 jun 2018
internetfraude

Internetfraude, waar op letten?

Internetfraude, waar moet je op letten

Internetfraude is oplichting via het internet. Hierbij worden gegevens of goederen van onschuldige gebruikers misbruikt met als doel het maken van winst. Men kan dit doen door middel van valse advertenties, het verkopen van persoonlijke gegevens, valse facturenspyware, phishing en noem maar op.

Alhoewel het internet één van de beste uitvindingen ooit is, het is ook één van de gevaarlijkste als je niet genoeg oplet.

Om je te helpen schreven we dit artikel. Slachtoffer geworden van internetfraude? Of nog niet? Voorkomen is beter dan genezen… Dus lees zeker even verder.

Wordt geen slachtoffer van internetfraude

Internetfraude kan voorkomen worden. Zolang je maar alert genoeg blijft en je zeer kritisch opstelt tegenover onbekende afzenders of contactpersonen. Open of download dus zeker de inhoud niet van de “onbetaalde facturen” waar je niets van af weet die in je mailbox terecht komen. Soms zien die mails er zodanig goed uit dat er velen in de val lopen.

De signalen van internetfraude

Let op met beloftes over de telefoon of via e-mail. De mails worden vaak in een gebrekkig Nederlands of Engels geschreven, althans dat was vroeger toch zo. Tegenwoordig worden ze steeds beter en beter waardoor het moeilijker wordt om de valse er uit te filteren. Let vooral op met bankgegevens! Zend nooit jouw rekening nummer of andere gevoelige informatie zoals pincodes of logincodes. De bank vraagt dit nooit op via e-mail. Ben je niet zeker, bel dan even naar jouw bank ter controle.

Andere signalen zijn:

  • Je hebt een achterstallige factuur
  • Wow! Een loterij gewonnen en ik heb niet eens meegedaan!
  • Recht op een erfenis van de achterneef van je overgrootvader
  • Hoog bod ontvangen via tweedehands websites
  • Je moet betalen via Western Union
  • Alles moet heel snel gebeuren
  • … en zo zijn er nog veel meer

Wat kan ik ertegen doen?

Helaas is het vaak moeilijk om ertegen te vechten. Internet dieven zullen altijd bestaan, maar zolang je zeer alert blijft vallen de dieven altijd uit de boot. Ga nooit in op de “aanbiedingen”, zoals de virussen op je computer die gewist zullen worden na betaling. Ook al lijkt dit de enige oplossing. Meestal biedt dat zelfs geen oplossing of wordt het nog erger. Op die manier vermijden we dat ze gefinancierd worden en nog meer schade kunnen aanbrengen.

Een website laten maken? Zorg dan dat deze goed beveiligd is. Bij ons worden WordPress websites beter beveiligd door middel van op maat gemaakte code.

Internetfraude melden

Toch slachtoffer geworden? Je kan een klacht indienen op het meldpunt.

Meer informatie over de verschillende vormen van internetfraude op de website van de politie.

quindi